Kurkuma (curcuma) to przyprawa stosowana od bardzo dawna w medycynie alternatywnej, a wywodzi się ona z Indii. Zyskuje ostatnio wielką popularność jako przyprawa do dań orientalnych i wielu rodzimych potraw. Nadaje charakterystyczny, lekko pikantny smak i ciekawą barwę posiłkom. Wykazuje ona również wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wykorzystuje się ją także w kosmetyce. Jakie wartościowe składniki znajdują się w kurkumie i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Kurkumina cenny składnik kurkumy

Kurkuma posiada w składzie kurkuminę, dzięki której ma lekko pikantny smak i silnie żółty kolor, ponadto posiada cenne właściwości prozdrowotne. W aptekach dostępnych jest wiele suplementów zawierających ten wartościowy składnik. Każdy suplement z kurkuminą ma działanie przeciwzapalne i działanie antyoksydacyjne, a także zwiększa odporność organizmu na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Kurkumina jest skutecznym środkiem w walce z wieloma chorobami.

Właściwości prozdrowotne kurkumy

Kurkuma w kapsułkach jest bogatym źródłem witamin, takich jak witaminy z grupy B, a także E i K oraz minerałów. Suszony i drobno zmielony korzeń zawiera żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód. Ponadto jest to substancja przeciwbakteryjna. Udowodniono, że jest ona pomocna w walce z gronkowcem złocistym i helicobacter pylori.

Wzmacnia odporność całego organizmu. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny i pomaga walczyć z patogenami chorobotwórczymi, pobudzając organizm do walki. 

Przyprawa ta ma do zaoferowania o wiele więcej. Łagodzi ona objawy zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna, i wielu innych chorób układu trawiennego. Jest naturalnym lekiem na cukrzycę, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. 

Pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, opóźnia efekty starzenia. Jej działanie antyoksydacyjne ma wpływ na walkę z wieloma odmianami raka. Jest skuteczna we wspomaganiu leków przeciwnowotworowych i podczas chemioterapii. 

Korzystnie wpływa na serce, a także układ nerwowy, przyczyniając się do rozrostu neuronów. Udowodniono, że kurkumina poprawia pracę mózgu. Substancja ta pomaga wydzielać dopaminę i serotoninę tzw. hormony szczęścia.

Dobry suplement zawierający kurkuminę może w znaczny sposób przyczynić się do poprawy kondycji całego organizmu i wspomagać go w walce z wieloma chorobami.

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Kurkumę z powodzeniem można stosować w kuchni jako oryginalną i smaczną przyprawę do dań wytrawnych. Można dodawać ją do potraw mięsnych, zup, warzyw, a także ryżu, kasz i naleśników. Pomysłów jest nieskończona ilość. Wszystko zależy od kreatywności kucharza. Nie można jej pominąć w daniach orientalnych. Świetnie smakuje także dodana do kawy.